Wednesday, May 29, 2013

Паста с козьим сыром и шпинатом

Паста это такой вкусный и универсальный продукт! Миллион разных видов, соусов. Добавлять к пасте можно абсолютно все, на что хватает фантазии.  Холодная со свежими овощами, как-салат, или свежесваренная с рыбой, птицей или просто с маслом и Пармезаном. Много-много всего можно придумать с пастой. Я даже видела пасту с фруктами.
Просто, вкусно и быстро.

Я готовлю пасту часто,но к сожалению, не так часто, как хотелось бы, и использую только сорт пшеницы грубого помола (whole wheat). Поэтому, каждый раз, когда у нас на ужин паста для меня это радость :-) Да и вообще хорошо покушать для меня  уже в радость, если уж откровенно.

Один из самых вкусных рецептов пасты, которую мне приходилось готовить был из морепродуктов,  белого вина и черной пасты (из чернил каракатицы). Черная паста сама по cебе  пахнет океаном, а если к ней добавить морепродукты...мммммм....ВКУСНОТА.
Вот несколько фото:


Сегодня я поделюсь совсем другим, быстрым, но тоже очень вкусным рецептом пасты. А именно:

Паста с козьим сыром и шпинатом ( Все ингредиенты на глаз)

-200 гр Фузилли грубого помола (можно взять любую другую,какая вам нравится)
-150 гр козьего сыра (брусочек)
-2 кулачка листьев свежего шпината
-1 средний цуккини, порезанный полукольцами, 0.5см толщиной
-1 ст ложка масла для жарки (у меня для этого практически всегда кокосовое масло,но оливковое тоже подойдет)
-пучок свежего порезанного базилика
-1 ст ложка лимонного сока
-веточка свежего розмарина
-черный молотый перец
-сушеный молотый чеснок

Варим пасту согласно инструкции на упаковке. Лично я люблю, когда паста al dente, поэтому варю ее минут 7-9 максимум. Сохраняем стакан воды с пасты, когда она готова.
Разогреваем сковороду с маслом. На среднем огне жарим цуккини пока он не стал мягким, минуты 3-4, постоянно переворачивая. Добавляем в эту же сковороду шпинат. Жарим еще минут 4. Уменьшаем огонь и бросаем в у шпинату молотый перец, чеснок, розмарин. Добавляем стакан воды из пасты в сковороду, хорошо перемешиваем. Смешиваем всю получившуюся массу с козьим сыром, лимонным соком, базиликом. И наконец добавляем пасту ко всем ингредиентам, аккуратно смешивая все вместе.
Подавать с белым вином.

P.S. так как мой муж мясоед и ужин для него не ужин, если он без мяса, то эту пасту я "заправила" итальянскими сосисками.


Sunday, May 26, 2013

Roasted Lamb

As I have mentioned before I barely know how to properly cook meat.
But luckily for me I have a great mother-in-law who not only gave me this recipe (I modified it a little bit), but also provided the meat itself and spices for it. The lamb turned out great!


Roasted Lamb:
-1 (5-pound) boneless leg of lamb, trimmed ( I cut all visible fat)
-15 large garlic cloves,chopped to large pieces
-stalk of fresh rosemary/thyme 
-2 tsp za'atar seasoning
-2 tsp cumin seasoning 
-2 tbsp of olive oil (you can omit it if you want)

Directions:
Preheat oven to 450 degrees F. 
Make a lot of little holes with knife all over the lamb leg, put piece of chopped garlic in EACH those holes.
Season the meat with zaatar and cumin. Place lamb on a rack in a roasting pan. 
I poured about 2-3 cups of water on the bottom of the roasting pan. My mother in law uses a glass pan, then she pours a little bit of water in it, cover with a foil and roasts the seasoned lamb. I didn't have a proper pan for this, so I used a roasting pan instead, and didn't cover the meat. I also put a bunch of rosemary and thyme on the bottom of the pan.

Sprinkle the meat with the olive oil. And roast about 1 1/2 hours (about 20 minutes per each pound of meat).
Few times during the roasting I poured the water on the top of the meat, to make sure it won't burn or become too dry. Maybe there was no need for this procedure, however I thought it might be helpful.
Once the lamb is done, let it rest for about 15 minutes. 
I served it with couscous.

Wednesday, May 22, 2013

Poached Eggs with Smoked Lox

Here I am with my eggs again.
My first attempt to make poached eggs ended up with sloppy boiled eggs, which needless to say were still good.
Today I  decided to give myself a second chance with poached eggs, as its so easy to make, that I felt kind of lame that I wasn't able to make it.

For those of you who don't know how to make it:
Pour egg into a bowl. Heat 1 cup (per one egg) of water in a sauce pan. Add 1 tbsp of vinegar or lemon juice. The water should be hot, but not boiling. it should be sort of simmering, you would to see those little bubbles before the boiling begins, that's the condition of water you need. If it is already boiling turn the heat lower, do not let it boil.
Pour the egg into the sauce pan (one at a time), turn the heat off. Let the egg cook in the hot water until your liking. I let it cook for about 6-8 minutes. Using the spotted spoon gently place the egg on the plate.

Poached egg with the smoked lox 
-1 poached egg
-2 slices smoked lox
-1 cup of arugula
-1/2 avocado
-1/8 cup chopped chives
-grated Parmesan for decorating
-fresh ground black pepper
Sauce:
-1 tbsp olive oil
-1 tbsp white wine vinegar
-1 tbsp lemon juice
-1/2 tsp ground black pepper

Place 2 slices of smoked lox on a bed of arugula. Add sliced avocado.
Mix all sauce ingredients in a little bowl. Pour the mixture over the lox and arugula.
Place your poached egg on a top of the lox.Season with ground pepper, Parmesan and chives.

I served it with whole wheat baked bread rubbed with with olive oil and herbs.
Bon Appetit!

Monday, May 13, 2013

Healthy cookies

Quick, easy, healthy and yummy!
Here is the trick: I didn't add sugar, because bananas and dry fruits are sweet enough. Instead of flour we have oats here.

Oatmeal cookies:
-2 ripe bananas
-1 cup uncooked oats
-1/2 cup unsweetened shredded coconut
-1/4 cup chopped toasted walnuts and almonds (or any other nuts you have)
-1/4 cup chopped dry apricots
- 1/3 cup dry cranberries (no sugar added)
-1tbsp. vanilla

Preheat oven to 350°F.
Mash bananas with a fork. Add oats and other ingredients (well...I should have written: combine all ingredients in a bowl, to make it simple).
Place a parchment paper on a cookie sheet.
Make little balls from the "dough", you can use an icecream spoon.

Bake your cookies for about 15-18 minutes. Let it cool before serving.
Enjoy with a morning coffee for breakfast and snacks during the day!

Wednesday, May 8, 2013

Pancetta Turkey Meatloaf

Originally this is the Giada’s De Laurentiis recipe. It caught my eye with its bright colors. Usually I am not a fan of meatloaf, but this one seemed much healthier, than tons of the other meatloaf recipes loaded with ketchup (which I do not eat).

Pancetta Turkey Meatloaf:

 -½ cup blended into a flour old fashioned oats
-1/2 cup chopped parsley
-2 large eggs, slightly beaten
-2 tbsp. milk
-1/2 cup grated Romano cheese
-1/4 cup chopped sun dried tomatoes
-1.5 lbs. ground lean turkey
-about 10 to 15 slices of pancetta
-3 cups spinach, chopped
-1 big red bell pepper, chopped
-ground black pepper for seasoning
Directions:
 Preheat oven to 375°F.
 In a large bowl stir oats, eggs, parsley, milk, cheese, sun-dried tomatoes, red bell pepper, spinach and seasonings. Add turkey. Gently mix all together. Do not overmix.

Place parchment paper on the baking sheet. Lay out pancetta on the parchment paper, making a kind of a rectangle. In the middle of the “pancetta rectangle” place the turkey mixture. Shape it into a loaf, wrap the turkey loaf with pancetta, holding the parchment paper and covering the loaf from all sides.

Bake the turkey for approx.45 minutes.
 I served it with couscous.

Before you decide to cook with me (important notes)


I think I should mention that I am an awful cook! 
No really, I do not say it to get an opposite compliment. I am really an awful, impatient, lazy cook. I never follow the recipe. EVER. No matter how many times I have promised myself to follow the recipe from the very beginning to the very end, it never works for me.
I  almost never use a measuring cup. I eyeball everything. Which is not good, to tell you the truth.. but usually it works :-) So if you think that you should use more or less ingredients which I have mentioned in my recipe, GO FOR IT! I am really trying my best to describe the closest possible way that I used to cook something because I always forget what and how much I have used.

Few facts which really upset me, and which I should work on  to learn as much as possible, are:
-I do not know how to work with flour. I Have never baked bread (on my TO DO list);
- As well as any kind of  meat preparation. I have tried to memorize beef cuts and how to cook each one, and I failed. I really need more practice with it. Also, I'm kind of afraid to cook meat, as I do not know which temperature, conditions,marinade,etc I should  use (well, I can simply follow the recipe  right?).If the meat I'm cooking turns out great, its just the matter of being lucky, not because I actually knew how to cook it.

But let me tell you why  I do keep cooking and have this blog in the fist place. 
Cooking is like a drug. The whole process in the kitchen  is like a magical scientific challenge or adventure. My husband thinks I'm a weirdo, because its absolutely fine for me to spend all day looking for and making  recipes, or purchasing new tableware. When I have extra money I do not buy new shoes, I go and buy new plates (seriously I should stop, we live in a small studio).
And what about that great feeling, when your friends thank you for a great dinner? This is soooo amazing, and this is exactly what pushes me to cook more.

If you are still with me, here is the conclusion. I am open to any kind of constructive criticism  if you know that some particular meat should be cooked in a completely different way, let me know! I will learn from you!
And please, don't judge me too hard, I'm only an amateur:-) 

Утреннее

Раннее утро мое самое любимое время дня.
Все еще спят, а ты уже на ногах, готов к бою! На улицах тихо, свободно, аж легче дышать.
И ведь согласитесь,что чем раньше встанешь, тем больше успеешь.
Единственный минус,который омрачает всю эту прекрасную картину- надо топать на работу. Ну не будем об этом. Я хочу поделиться здесь очень простыми завтраками. А так как для меня завтрак без яиц не завтрак, то вот несколько яичных вкусняшек.

Пита из цельной пшеницы (Whole wheat) с яичницей:



Ингредиенты (для одного):
-цельнозерновая пита с кармашком (можно и без кармашка)
-1 авокадо
-1 яйцо
-1 ст.ложка лимонного сока
-черный молотый перец
-кулачок свежих листьев шпината
-стружка острого красного перца

Разрезаем авокадо, разминаем вилкой в миске, добавляем лимонный сок и хорошо перемешиваем до состояния пюре.
Нагреваем питу в микроволновке, секунд 20-30. Она должна быть теплая и мягкая, но не хрустящая и ни в коем случае твердая! 
Готовим яичницу в сковороде до того состояния, которое вам нравится.
На тарелку кладем питу, в ее кармашек засовываем свежий шпинат. Выкладываем смесь авокадо с лимонным соком на питу, потом готовую яичницу, и присыпаем все это острым красным и черным перцем. 10 минут и завтрак готов! 
P.S. вместо питы можно использовать любую лепешку.

Фриттата.
Про фритттату я могу петь поэмы! Настолько я ее люблю. Это, как обычный омлет, но обычно туда добавляют много всякой всячины (ок, Я добавляю много всякой всячины): овощи, мясо, сыры  или морепродукты, в общем все,что найду в холодильнике.
Здесь я покажу два вида, для примера. Но с фриттатой можно придумать миллион разных   
рецептов.

Фриттата с итальянскими сосисками с моцареллой и базиликом.



-4 яйца
-4 ст.ложки молока ( у меня его не было и я взяла 2 ложки обезжиренного греческого йогурта)
-горсть свежего шпината
-укроп\петрушка
-итальянские колбаски(у меня уже были начиненные моцареллой и базиликом)
-2 небольших томата
-1 маленький или 1\2 часть большого красного сладкого перца
-3 столовых ложки козьего сыра 
-черный молотый перец

Нагреваем духовку 175° C. 
Режем  кусочками колбаски, красный перец, томаты, козий сыр. Режем также зелень: петрушку, укроп, шпинат.
Взбиваем венчиком  яйца с молоком.

Добавляем специи. Вливаем яичную микстуру к нарезанным овощам,колбаске и зелени и распределяем всю эту красоту в форме для выпечки ( я использовала фарфоровую), которую вам нужно будет заблаговременно сбрызнуть оливковым маслом,чтоб фриттата не пригорела.



Ставим в духовку запекаться минут на 20-30. А пока фриттата готовится, можно сварить свежий кофе.

Фриттата с  шампиньонами и овощами.

-4 яйца
-4 ст.ложки молока
-горсть свежего шпината
-петрушка
-штук 14 небольших шампиньонов 
-2 ст.ложки порезанного лука
-2 небольших томата
-1 большой красный сладкий перец
-100 грамм копченой гауды.
-1 стебель сельдерея.
-черный молотый перец
-немного запеченный миндаль для украшения


Процедура практически та же, что и выше. Нагреваем духовку до 175° C.
Обжариваем порезанные шампиньоны с луком на сковороде,чтоб грибы выпустили сок. Но не пережариваем, нам не нужны черные угольки.
Режем шпинат, томаты, красный сладкий перец, сельдерей, гауду, петрушку. 
Взбиваем венчиком  яйца с молоком.Добавляем это к остальным порезанным ингредиентам. Выливаем в форму для запекания. 
Выпекаем 20 минут. Украшаем миндалем.
Приятного аппетита!

Tuesday, May 7, 2013

Идеальный и быстрый дессерт для себя любимой

Как я уже упоминала раньше, в нашей семье не едят сахар так же, как и  белую муку и сливочное масло. Есть очень много полезных заменителей этих продуктов.

Но если по чесноку, то я должна признаться, что миллиардное колличество моих искренних попыток сделать "полезную" замену неполезным ингредиентам увенчались большим провалом  (например мои первые almond cookies получились красивыми только на вид, так как в них небыло сахара ни а каком виде).
И вообще я считаю, что настоящий добротный дессерт или выпечка от, например французских, кондитеров  не может быть без хорошего жирного масла или обычной муки, как не изощряйся. Поэтому я нашла временный выход- не есть дессерты :-)

А пока я не ем дессерты (или по крайней мере делаю вид), я нашла идеальный для себя вариант дессерта- фруктовый салат. Как оригинильно!- подумаете вы. Мой ответ- зато полезно. Хотя так как  я ем его почти что ведрами,то врятли.
Рецепт очень прост: режете все свежие фрукты,которые есть в наличие в бооооольшой тазик. Лично я не люблю очень сладкое, поэтому смешиваю сладкие фрукты с кислыми,чтоб присутствовал  некий быланс. Обязательно добавляю семена чиа и льна(много), 1-2 столовых ложки обезжиренного греческого йогутра без всяких добавок (самый обычный), немного орешек,которые можно заблаговременно припечь в духовке и готово!
Замечательный полезный перекус во время просмотра любимых теле-передач.

The way of life

Some time ago, don't even remember when exactly, I have decided that my small (so far) family is going to eat healthily  Step by step, I have learned about new cooking techniques, ingredients and surprisingly I opened a whole new world of food and culinary to myself.
Recently I've discovered that the way I'm trying to cook and eat is called Clean Eating. I personally prefer to call it Healthy Eating though. Here are few examples of what I eat and what I try to avoid in my daily menu:

-no white flour. Only whole wheat everything. I still use and absolutely love almond, coconut, oats flour, which I use for baking;
-no sugar. My substitutions are fruits, honey, agave syrup;
-no white rice. Not even a brown Rice. Black wild rice only.
-no canned soups, meals.
-no butter. My substitution is avocado, no sugar added apple sauce, coconut butter.
-no mayo (of course:-))
-nothing deep fried.
- a LOT of fruits and Vegies.
-flex/chia seeds should be added to as many dishes as possible.

Basically I just look into the ingredient list when I buy something. The less ingredients you see, the better it is for your health. I have recently found this cute Pomme (I think it is Pomme..) tomato sauce and crushed tomatoes which consists of tomatoes only! Cool huh? 
Well, to tell you the truth I think homemade everything is much healthier and tastier than store-bought products. However, the lack of time and of course the laziness doesn't let me to cook my own, very real tomato sauce for hours.

I know there are much more healthy substitutions which were made by professional nutritionists, and I am still learning a lot of things.
My only problem is that occasionally its really hard to get a nice, yummy result with all those substitutions. 

And of course there are no possible substitutions to a fresh baked, still warm and crispy French baguette with a dollop of good butter on it!..mmm..

Spicy Shakshuka


I love eggs! Every Saturday and Sunday morning is a blessing for me: I am looking forward to it, not only because it’s the weekend but also because I can have my favorite egg dishes!

Even though people say it’s not healthy, I can eat eggs all day long.

Last weekend I decided to make Shakshuka. I and my husband always have it in the Israeli restaurant close to where we live, and its sooo delicious. Not to mention, they say it’s also very simple to make.

photo 2-22_1


I have used David Lebovitz's recipe as a base, but of course made a few changes of my own. I have the cast iron skillet, which I love to use when I prepare eggs. But if you don’t have it, it’s not a big deal, use a regular skillet.

So, here it is:

1 medium onion.

5 cloves garlic.

1 poblano pepper or any other spicy pepper.

½ red bell pepper.

1 teaspoon freshly ground black pepper.

1 teaspoon paprika.

1 teaspoon cumin.

1 teaspoon turmeric.

½ of 28-ounce cans of diced or crushed tomatoes/or 3 cups of fresh chopped tomatoes.

A handful of spinach.

½ cup of Feta or goat cheese.

5 eggs (for two people).

2tbsp of coconut oil (for frying).

3 tablespoon of tomato paste.

Directions:

Heat the coconut oil in the skillet. Add the chopped onions, in 3 minutes add garlic. In 1 minute add chopped spicy poblano and red bell pepper. Stir, make sure it is soft, and add spices.

Stir in spinach, tomato paste and canned tomatoes. Reduce the heat. Cook for about 7 more minutes.

Now, here is the problem I have faced: my canned tomatoes had too much juice in it. That’s not what I wanted. I had to add a sauce thickener to make sure I won’t end up with a tomato soup instead of Shakshuka. I personally think fresh tomatoes would work much better here. David Lebovitz recommends to cook the tomato sauce longer, to make sure, the sauce had thickened, it didn’t work in my case, I still had very watery skillet.

You are almost done with making this yummy dish! There are two ways of finishing the Shakshuka: in the stovetop or in the oven.

I prefer oven. So I pour eggs on the top of the tomato mixture (no, I didn’t make holes in my skillet for eggs, I failed in that), crushed goat cheese on the top of eggs, add a little extra black pepper and put it in the oven for 15-17 minutes (350ºF).

Enjoy!

Cheese plates


I LOOOVE cheese. 
One of my favorite things to have while entertaining guests, or when I am chit-chatting in a wine bar with a friend.
I am not that creative, so after looking online to see how the cheese plate is supposed to look like I figured it out. Personally, I like the rustic style in food photography or food decorating. I think the more simple it looks, the more appetizing it is. However, if you have decided to make a cheese plate, you should have some basic equipment: cheese board, knives, etc.to make it look cute (with a rustic theme :-)
Here are few of mine:
f16a900c994d11e2be0322000a9f38f1_7


f33ece1a8f1711e280cd22000a9f18de_7


here in the back you can notice regular whole wheat as well as chocolate pancakes. I might write about them someday.
dd6a149aaa1111e2a73722000a1f9317_7

I really didn't have time to decorate this one, as my parents in law came sooner than expected. I had this idea of putting the tag on each item. Nice printed tag. But ended up quickly handwriting on pieces of  post-it notes. 

Also, you can see the little white ramankin on the last picture. It was the first time that I have made a fig spread. Its so simple and delicious! I used dry figs, which I boiled a little bit (to make it softer).Mixed all figs in a food processor and voilà! Nothing else, figs only! Goes perfectly with cheese and crackers. The leftovers can be kept and refrigerated.

5ccf1772aa1111e2ba2d22000a1f97cd_7

Grocery Shopping


Одним из моих самых любимых хобби, как я недавно узнала, это еда и все, что с ней связано: фото, публикации, покупки и тд. Могу часами обсуждать рецепты, рассматривать фото блюд или делать свои, чем уже явно достала мужа :-)

И так получилось, что закупка продуктов для меня целое событие. Я ОБОЖАЮ покупать продукты. Это определенный ритуал, который я люблю совершать сама, получая неимоверный кайф от этого.

Здесь я решила поделиться магазинами, которые мои САМЫЕ любимые. В каждом из них я покупаю что-то определенное.

Так как я живу в Midtown West NYC, то и магазины географически рядом со мной, но если вы знаете хорошенькие места в других районах, мне будет ооочень интересно о них узнать.

1.       Многими любимый Trader’s Joe"s. Здесь я обычно покупаю сухофрукты: манго,яблоки,ягоды,груши и тд. Вот такие, как на картинке (все фото с интернета). Почему здесь: состав- одни фрукты. Ни сахара,ничего другого.












2.       Zabar’s на 80й и Broadway. Здесь очень много вкусняшек, но вот то,ради чего я сюда прихожу это масло.


Масло позволяю себе крайне редко, но если покупаю, то отдаю предпочтение этому.Очень вкусное,попробуйте!


 

3.       International Food на углу 9й авеню и 40й улицы. Это так называемый hole in the wall, очень интересный небольшой магазинчик. Очень много приправ, и вообще еды из middle east. Мои фавориты: те же приправы, оливки, ливанский хумус, свежая фета на развес.


 





4.       Big Apple Market на 9йи 39й. Это место мое постоянное маст гоу раз в 2 недели. Великолепный выбор мяса. Приемлемый выбор сыров. Вообще здесь можно найти базовый набор продуктов,и «затариться» на месяц. Цены вас больше,чем порадуют.Одно из немногих мест в Нью-Йорке,которое славится своим качеством и ценами. Но внимание: здесь почти не найти fancy shmancy продуктов.


 

5.       Через дорогу от BAM на углу 9й и 38й скромно и очень ненавязчиво расположен Esposito's Finest Quality. Это мясной магазин. Славится оочень свежим мясом и вкусной моцареллой,которую сразу же раскупают. Так как поток людей очень большой, перед покупкой нужно взять номерок и ждать,пока его назовет мясник.




6.       Stiles Market.Сюда я хожу как на работу.Мне повезло, потому что один из из двух рынков, в прямом смысле расположен через дорогу от меня, на 52й улице между 8й и 9й авеню. Море свежих фруктов, овощей, трав. Цены-бруклинские. За 30 долларов вы можете скупить 3-4 пакета,переполнеными фруктами и овощами. Помимо этого здесь я покупаю whole wheat pita bread (потому что именно здесь в составе питы 100% whole wheat flour и вода,больше ничего,самая вкусная пита), мелю gourmet кофе(старбакс и подобный мусор отдыхает),а также organic sun-dried tomatoes.


 




7.       Westerly Natural Market науглу 54й улицы и 8йавеню. Здесь много вкусняшек. Если вы веган, это ваш рай. Лично я покупаю здесь всякие крупы ( у них есть гречка и настоящий черный длинный рис), зернышки (Flex/chia seeds, hemp powder,etc), орешки,кефир и тд. Одним словом, если вым нравятся всякие полезные вещи, интересные добавки к еде,то вам сюда. Иногда цены кусаются.





8.       Amish Market, сеть магазинов по всему городу. Интернациональная еда. Я прихожу сюда за крекерами Whole Wheat crackers from Landan. В составе только whole wheat flour и вода. У них есть серия этих крекеров. Полезная альтернатива хлебцам и подобному.






9.       Amy’s Bread. Несколько магазинов по городу. Это пекарня. Вкусный, ароматный еще гарячий хлеб из печи..мммм....очередь иногда на целый блок,что не может радовать,но это того стоит.






Ну вот пока все,что вспомнила.

Конечно,если нет времени и желания,то можно обойтись Whole Foods, Food Emporium  и т.д.

Но для меня это немного скучно и банально. Хотя на днях встретила очень интересную  женщину, в разгороре с которой выяснилось,что самый вкусный в городе чеснок и самые дешевые шитаке грибы находятся в Whole Foods на 58й и 6й или бродвей,не помню авеню.

Мне очень интересно послушать ваши любимые места покупок! :-)